vineri, 4 ianuarie 2013

Ubuntu pentru telefoane, primele detalii


Canonical a dezvăluit  versiunea mobilă a sistemului de operare Ubuntu, bazat pe Linux. Ubuntu pentru telefoane foloseşte acelaşi kernel şi drivere ca şi Android dar are o interfaţă complet nouă şi posibilităţi de navigare diferite.

Pentru început, Ubuntu pune accent pe utilizarea gesturilor pentru navigare şi acces la aplicaţii. Fiecare latură a ecranului poate fi utilizată pentru a face un anumit gest (similar cu Windows 8 din acest punct de vedere). Un scurt swipe de la stânga arată aplicaţiile favorite, iar un swipe lung te duci în meniul cu toate aplicaţiile. Un swipe de la dreapta îţi permite să accesezi ultima aplicaţie utilizată. Swipe de sus arată un meniul de control pentru aplicaţia deschisă iar un swipe de jos arată notificările şi mesajele primite.

Ubuntu pune accent pe aplicaţiile web HTML5 şi le oferă o prioritate mai mare, permiţându-le să-ţi  arate notificări la fel ca aplicaţiile native.  Cu toate că este bazat pe un kernel de Android, Ubuntu nu utilizează Dalvik Virtual Machine ca sistemul de operare al Google, deci aplicaţiile nu sunt compatibile între ele. Însă, lipsa unei maşini virtuale şi posibilitatea de a rula aplicaţii native înseamnă performanţe mai bune, poate chiar mai bune ca pe Android.

Canonical a reinventat şi ecranul de pornire (lockscreen) pe telefoanele Ubuntu. Ei îl numesc „ecranul de întâmpinare” pentru că toate gesturile pentru laturile ecranului sunt disponibile de acolo, fără o deblocare a ecranului în prealabil.

Telefoanele cu Ubuntu vor putea fi conectate cu o tastatură şi un mouse pentru o experienţă ca de desktop PC, similar cu promisiunea Motorola pentru dock-urile Webtop.

Canonical va oferi curând posibilitatea de download a sistemului de operare Ubuntu pentru telefoanele mobile, ce deocamdată funcţionează doar cu Galaxy Nexus. Primele dispozitive cu Ubuntu la bord sunt aşteptate la începutul anului viitor (2014).


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu