vineri, 27 iunie 2014

Android L, următoarea versiune a sistemului de operare Google

Google a prezentat la I/O 2014 un preview al noii versiuni a sistemului de operare Android, ce va ajunge pe piaţă în toamnă. Noul Android L (Lolipop?) vine cu numeroase îmbunătăţiri şi proiecte noi, menite să crească performanţele dispozitivelor mobile precum şi durata de viaţă a bateriilor.

Android L (numele final şi numărul versiunii nu au fost conformate deocamdată) aduce modificări ale interfeţei (UI), precum şi un nou status bar, dialer, dar şi alte aplicaţii de sistem. Google a modificat şi animaţiile de tranziţie, astfel că acum arată mai bine şi mai natural.

Notificările au fost îmbunătăţite şi sunt acum disponibile şi pe lockscreen. Browser-ul Chrome a fost de asemenea upgradat, oferind un design mai fluid şi diferite componente ale interfeţei modificate pentru o mai bună ergonomie. Performanţele sale sunt de asemenea îmbunătăţite iar randarea a fost fixată la 60 fps, făcând scrollingul mai lin.

Noul runtime default în Android L este ART, care în KitKat a fost o alternativă la Dalvik. ART permite aplicaţiilor să pornească şi să ruleze mai rapid, fiind compatibil cu toate arhitecturile, ARM, x86 şi MIPS. Adiţional performanţei, ART oferă şi beneficii şi în cazul memoriei şi suportă de asemenea 64-biţi.

Android L nu aduce doar performanţă. Google a anunţat la I/O 2014 proiectul Volta, ce promite îmbunătăţiri semnificative în consumul bateriei. Android L aduce şi un nou mod Battery Saver, ce modifică frecvenţa procesorului şi poate opri procesele mari consumatoare de energie, pentru a mări autonomia. Pe Nexus 5 de exemplu, Google promite până la 90 de minute în plus la utilizare.

O altă noutate adusă de Android L o reprezintă separarea datelor personale de cele pentru serviciu, fără a fi necesare modificări ale aplicaţiilor existente.

Google a mai anunţat că Samsung a avut o contribuţie semnificativă la dezvoltarea sistemului de securitate corporativă KNOX, iar aceste facilităţi vor fi disponibile şi altor dispozitive, ale altor producători. Mai mult, acestea vor putea fi aduse tuturor dispozitivelor cu Android 4.0 sau peste, ca de altfel şi alte patch-uri şi update-uri de securitate pe care Google le va trimite telefoanelor şi tabletelor prin serviciile Google Play.

Android L va unifica şi trackerele de fitnet într-o singură aplicaţie, Google Fit, aşa cum a făcut Apple cu HealthKit.

Google Android L este disponibil deja ca preview pentru developeri şi poate fi instalat pe dispozitivele Nexus (Nexus 5 şi Nexus 7). Pe celelalte terminale va ajunge din toamnă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu