sâmbătă, 14 ianuarie 2012

CES 2012: Lenovo K800, primul smartphone Android cu procesor Intel

Intel încearcă de mult timp să intre pe segmentul smartphone şi acum se pare că a şi reuşit, odată cu debutul noului terminal Lenovo K800 - primul smartphone ce va ajunge pe piaţă cu platforma Medfield de la Intel. Cât de performant este?

Lenovo K800 are un procesor Intel Atom la 1,6 Ghz cu 512 KB L2 cache. Pe partea de GPU este celebrul PowerVR GXR 540, dar la o frecvenţă ceva mai mare decât de obicei: 400 Mhz, alături de memorie dual-chanell LPDD2. Procesorul Atom este deocamdată single core dar Intel plănuieşte să lanseze şi versiuni dual-core, precum şi procesoare grafice mai rapide.

Şi totuşi, cât de performantă este noua platformă Intel? În ciuda procesorului single-core şi faptului că sistemul de operare este doar Android 2.3 Gingerbread, chipul Intel reuşeşte să surclaseze telefoane de top, precum Galaxy Nexus ce rulează Android 4.0 ICS sau iPhone 4S în testele de browser. La testele GPU nu a fost foarte impresionant, dar procesorul este destul de puternic să encodeze şi să decodeze un video la 1080p/30frame.



Intel a avut grijă şi de puterea consumată a noului agregat. Comparativ cu alte telefoane precum iPhone 4S, Galaxy S II, HTC Sensation sau LG Optimus 2X, arhitectura Intel reuşeşte să fie mai performantă din acest punct de vedere.

Intel a reuşit până acum să se alieze deocamdată cu două companii, Lenovo şi Motorola. Lenovo plănuieşte să lanseze K800 în China până la începutul trimestrului 2 din 2012 iar Motorola promite să aduce primele terminale până la finalul anului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu