vineri, 2 decembrie 2011

Carrier IQ, spionul din telefoanele americanilor

Revelaţia că smartphone-urile cu sistem de operare Android colectează în secret date, inclusiv tastele apăsate, pentru operatorii de telefonie, a fost făcut publică în această săptămână, însă problema pare să fie doar în Statele Unite, cel puţin până acum.

Operatorii de telefonie Aussie telcos Telstra, Optus şi Vodafone au confirmat că soft-ul Carrier IQ nu este instalat pe nici un telefon vândut clienţilor în Australia, iar Vodafone chiar a extins afirmaţia pentru a include întreaga sa afacere din toată lumea, inclusiv Europa.

„Cerem tuturor furnizorilor să se încadreze în normele noastre stricte privind protecţia vieţii private a clienţilor noştri”, se arată într-un comunicat de presă al Vodafone.

Producătorul de telefoane HTC este unul dintre cele câteva companii cu smartphone-uri ce conţin programul Carrier IQ în SUA, dar compania a negat că este afiliată direct cu Carrier IQ, spunând într-un comunicat că ea „nu primeşte date de la companie, aplicaţiile sale sau operatorii parteneri cu Carrier IQ”.

Softul de capturare a activităţii a fost descoperit pe terminale cu sistem de operare Android.

Un dezvoltator de aplicaţii pentru Android a postat luni un filmuleţ pe YouTube în care a demonstrat cum Carrier IQ poate înregistra fiecare literă scrisă dintr-un mesaj. După ce şi-a adus telefonul la setările din fabrică, Trevor Eckhart l-a conectat la un computer care a arătat cum literele, mesajele şi locul unde se află utilizatorul sunt înregistrate fără permisiunea acestuia şi acest program nu poate fi oprit. Testul a fost realizat pe un telefon HTC EVO 3D.


RIM, producătorul telefoanelor BlackBerry a anunţat că ei nu au instalat şi nici nu au autorizat vreun operator pentru a instala softul de monitorizare Carrier IQ.

Cu toate acestea, se pare că telefoane iPhone au din plin. Bloggerul şi hackerul de iPhone supranumit Chpwn crede că programul nu se află doar pe terminalele Android. Într-o postare pe blog, el spune că a softul este identificat ca IQAgent în iOS3 şi awd_ice2 sau awd_ice3 pe terminalele cu iOS4 sau iOS5. Însă, implementarea pe telefoanele Apple este diferită. Dacă pe Android acest program este ascuns şi nici nu poate fi oprit, pe iPhone softul este folosit ca program de diagnosticare, şi poate fi dezactivat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu