sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Review: Nokia Lumia 920 cu Amber

Chiar dacă acum nu mai este un vârf de gamă, Nokia Lumia 920 rămâne încă un smartphone cu specificaţii şi dotări de top, la un preţ mai mult decât accesibil, fără concurenţă. Graţie Nokia România, am avut pentru câteva zile în teste modelul Lumia 920 şi vă pot împărtăşi experienţa mea cu acest Windows Phone, din perspectiva unui utilizator de Android.

Nokia Lumia 920 este unul dintre cele mai avansate telefoane de pe piaţă, fiind surclasat în gamă doar de Lumia 1020 - "monstrul" cu cameră foto de 41 mega pixeli. Lumi 920 are cameră de 8 MP dar cu stabilizare optică, încărcare wireless şi sistemul de operare Windows Phone 8, cu o grămadă de aplicaţii exclusive Nokia, ce-i îmbunătăţesc funcţionalitatea şi confortul în utilizare.

 

Specificaţii tehnice complete pentru Nokia Lumia 920, aici.

Deşi lansat pe piaţă acum mai bine de un an, Nokia Lumia 920 primeşte în continuare update-uri la sistemul de operare, cel mai recent fiind GDR2/Windows Phone 8 Amber. Urmează şi GDR3, dar deocamdată este în stadiu beta - va fi lansat probabil până la sfârşitul anului.


Design
Din punctul de vedere al designului, Nokia Lumia 920 se remarcă printr-o carcasă unibody din policarbonat (plastic) dar cam lucios, ce mi-a dat senzaţia de multe ori că poate să-mi alunece din mână, sau de pe diverse suprafeţe mai înclinate pe care este aşezat. Greutatea este destul de mare (185 grame) ceea ce mai compensează din această senzaţie, dar poate fi un incovenient pentru anumite persoane, mai ales celor feminine. Cu dimensiuni de 130,3 x 70,8 x 10,7 mm, nu este nici unul dintre cele mai subţiri telefoane de pe piaţă.

Plasticul folosit este de bună calitate, dar micile ciobiri inerente, survenite de-a lungul folosirii, nu lasă un aspect prea plăcut, dar parca tot e mai bine decât plasticul subţire, ce se poate crăpa, efectiv. Telefonul din test se vede cu uşurinţă că a trecut prin multe..., probabil suferind mai mult decât un telefon personal, de care de obicei avem mai multă grijă.

Butoanele de volum, power şi cel pentru camera foto sunt amplasate pe o singură latură, cea din dreapta, plăcute la atingere, dar butonul de power poate fi uşor confundat cu cel de "volum down". Mi s-a părut foarte util butonul pentru activarea camerei, aplicaţia pornind chiar şi din modul stand-by, foarte usor şi foarte rapid. Când ai o cameră foto aşa de performantă, ai tendinţa să faci multe poze, în diverse ipostaze.

Ecranul de 4,5 inch IPS LCD cu rezoluţia de 1280x768 pixeli este protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2, dar asta nu înseamnă că este "invincibil". Telefonul are vreo două mici zgârieturi, dar cred că se putea şi mai rău, având în vedere colţurile carcasei. Display-ul răspunde foarte bine, atât la atingere cât şi în lumina soarelui, fiind unul dintre puţinele terminale cu care poţi lucra, fără probleme, atât afară, în soare puternic cât şi purtând mănuşi.




Sistem de operare
Nokia Lumia 920 are sistem de operare Windows Phone 8 şi curând a primit update-ul Amber (GD2) ce aduce câteva funcţionalităţi noi (inclusiv radio FM), însă cu toate acestea încă nu se poate compara cu Android. Navigarea şi aplicaţiile se mişcă fluid, fără niciun lag, configuraţia hardware fiind mai mult decât suficientă pentru orice provocare. Aplicaţiile/jocurile oricum nu sunt foarte solicitante.

Apropo de aplicaţii şi jocuri, magazinul online de aplicaţii a Microsoft este o glumă. O glumă destul de proastă. Mai e mult de lucrat acolo: nu poţi sorta alicaţiile după nişte criterii simple, nu poţi vedea aplicaţiile unui anumit producător, nu ştii ce permisiuni cere o aplicaţie înainte de a o instala, etc.

Cu toate acestea, sistemul de operare Windows Phone este o alternativă la Android şi iOS, şi promite mult, mai ales acum, cu Nokia în ograda Microsoft. De altfel, aplicaţiile Nokia sunt cele mai utile şi mai bine făcute dintre toate.
 

Aplicaţii Nokia pe Windows Phone 8 Amber
Un telefon cu sistem de operare Windows Phone, produs de Nokia, are şi avantajul aplicaţiilor preinstalate, ce fac viaţa mai uşoară utilizatorilor. Astfel nu mai trebuie să pierzi timpul căutând şi încercând diverse aplicaţii din magazinul online.

HERE City Lens îţi oferă posibilitatea să explorezi oraşul/zona în care te afli prin afişarea punctelor de interes într-o interfaţă tip realitate augmentată.

HERE Maps şi HERE Drive+ sunt aplicaţiile Nokia pentru hărţi şi navigaţie "turn by turn", ce oferă şi posibilitatea descărcării hărţilor (clasificate pe ţări) şi folosirea funcţiilor GPS în mod offline, fără a consuma datele operatorului.

Nokia Camera oferă funcţii avansate de fotografiere şi filmare, inclusiv mod de reglare manuală pentru balansul de alb, focalizare, ISO, viteza de declanşare, luminozitatea. Aplicaţia are şi un mod SMART ce face o serie automată de poze şi apoi lasă utilizatorul să aleagă BEST SHOT, ACTION SHOT şi MOTION FOCUS - efecte drăguţe şi bine realizate direct din telefon, cu care te poţi lăuda pe Facebook :)

Nokia Cinematograph permite realizarea unor fotografii ce par vii - GIF-uri animate. Nokia Creative Studio - editare foto pe telefon. Cu Nokia Glam Me îşi faci poze cu camera frontală şi ai nişte efecte drăguţe pe care le poţi aplica pentru a te face mai... glam. Cu Nokia Panorama poţi crea poze panoramice, aşa cum zice şi numele.

Nokia Refocus a fost introdusă de câteva zile şi îţi permite ca dintr-o singură captură să poţi alege apoi pe ce obiect să fie focalizarea. Practic aplicaţia face automat o serie de fotografii, cu diferite focalizări, iar apoi,  după afişarea pe ecran, apeşi pe locul unde vrei să fie focusul fotografiei finale.

Nokia Video Upload permite uploadarea filmuleţelor pe contul tău de Youtube, pentru că fotografiile şi filmele se urcă implicit şi automat pe Skydrive. Aplicaţia funcţionează perfect, singurul incovenient este că trebuie să stai cu fereastra de upload deschisă, altfel transferul se opreşte.


 

Performanță
"Din cauza restricţiilor Windows Phone, algoritmul Antutu nu este exact ca la versiunea Android", acesta este mesajul aplicaţiei descărcate din magazinul de aplicaţii, care nici măcar nu face testul până la capăt ci iese în ecranul de Start. De altfel, nici nu detectează bine hardware-ul, afişând de exemplu rezoluţia doar 800x480 şi sistemul de operare Windows CE (?!).

Cu toate acestea, performanţele telefonului Nokia Lumia 920 le putem măsura prin faptul că totul merge foarte lin, aplicaţiile se încărca repede şi fără probleme.

Cameră foto și video
Nokia Lumia 920 are o cameră foto de 8,7 megapixeli, cu tehnologie PureView, ce este de altfel punctul forte al acestui terminal. De asemenea, telefonul are şi stabilizare optică (OIS) pentru o mai mare claritate atunci când efectuăm fotografii sau filmăm direct din mână. Pozele ies bine, dar culorile sunt puţin amplificate cam mult în anumite situaţii. Zgomotoul în lumină redusă este destul de mic iar camera declanşează repede.

Am remarcat aplicaţia Nokia Camera ce oferă mai multe setări decât aplicaţia de bază a sistemului de operare, inclusiv setări manuale, aşa cum regăsim pe camerele foto dedicate. De asemenea există şi "efecte" prin modul Smart (Best Shot, Action Shot, Motion Focus) ce constituie un mare plus iubitorilor de fotografie.

Din păcate nu există un mod HDR, dar avem opţiunea "bracketing", ce permite fotografierea în rafală a 3 sau 5 cadre, cu setări de iluminare diferite, pe care apoi le putem prelucra într-un program special pentru HDR.

Pozele şi filmuleţele se pot uploada automat pe contul de Skydrive atunci când terminalul este conectat la o reţea Wi-Fi şi astfel se rezolvă problema transferului fără cablu de date.


Poze făcute cu Nokia Lumia 920 - aici.

Autonomie
Nokia Lumia 920 are o baterie de 2000 mAh astfel că autonomia nu impresionează în mod deosebit, dar printr-o folosire moderată poţi trece ziua cu o singură încărcare. Terminalul poate fi încărcat şi wireless şi astfel putem scăpa de încă un cablu.

Preț şi concluzii
Nokia Lumia 920 costă acum circa 1.400 lei, un preţ mai mult decât atractiv, având în vedere ce oferă acest smartphone de vârf, ce primeşte în continuare update-uri şi se îmbunătăţeşte constant.

Dacă apreciaţi un sistem de operare uşor de folosit, ce se mişcă extraordinar de bine, cu aplicaţii bine făcute de Nokia şi o cameră foto cu stabilizare optică, ce vă scoate din încurcătură inclusiv în situaţii cu iluminare scăzută, Lumia 920 este un smartphone pe care trebuie să-l luaţi în considerare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu