vineri, 19 iulie 2013

Cube U35GT, review a celei mai bune clone de iPad Mini

Pentru că voiam o tabletă cu ecran de 8 inch, hardware puternic, baterie decentă, o greutate minimă dar şi preţ redus, după îndelungi căutări la noi am decis s-o cumpăr direct din China, sărind astfel peste intermediarii – producători autohtoni, care oricum nu aveau aşa ceva în ofertă.

Astfel am ales tableta Cube U35GT, o tabletă cu Android, design (foarte) similar cu Apple iPad mini dar cu hardware de ultimă generaţie şi o treime din preţ.

Specificaţii tehnice Cube U35GT:
- Ecran de 7,9 inch IPS 1024x768
- Procesor Rockchip quad-core RK3188 la 1,6 Ghz (maxim 1,8 Ghz)
- GPU: MALI-400MP
- RAM 1 GB
- Memorie internă 16 GB
- Camera frontală VGA
- Wi-fi b/g/n
- Baterie 4.000 mAh
- Android 4.1.1

De fapt voiam versiunea a 2-a, adică Cube U35GT 2, ce se diferenţia prin 2 GB RAM şi cameră frontală 2 MP şi spate 5 MP pentru doar 30 dolari în plus, însă dintr-o prostie de-a mea, am ales pe site-ul de comandă prima tabletă.

Ambalaj
Tableta a venit rapid prin DHL, circa 8 zile, cu un cost foarte bun de transport: circa 20 dolari. Frumos ambalată în cutia ei, tableta nu are inclus decât cablul USB, un pliant minuscul în chineză şi încărcătorul (european) pentru priză.

Construcţie
Tableta Cube U35GT se remarcă printr-un design foarte bun, ergonomic, construcţia fiind foarte îngrijită. Spatele este integral din aluminiu, peste ecran a venit cu folie de protecţie bine pusă şi nu scârţâie nimic, totul arată foarte bine. În partea frontală superioară are camera video cu rezoluţie VGA iar în lateral sus sunt amplasate: slotul microSD, jack audio, port încărcare priză, micro HDMI, micro USB, butoane volum şi buton on-off. De asemenea butoanele sunt foarte ok, metalice, de bună calitate şi pot fi apăsate cu uşurinţă, fără să le cauţi mult pe întuneric, de exemplu.

În partea inferioară se află două difuzoare, pentru sunet stereo, dar sunt amplasate foarte aproape şi senzaţia de spaţialitate se pierde.

Având o greutate foarte redusă (doar 328 grame, tableta fiind cântărită de mine – pe site scrie mai mult) o poţi ţine şi cu o singură mână şi nici nu dă senzaţia că alunecă datorită spatelui metalic.

Grosimea este de circa 8 mm ceea ce o face să fie printre cele mai subţiri tablete de pe piaţă.

Per total am fost surprins de cât de bine arată şi cât de bine asamblată este tableta chinezească Cube U35GT.

Hardware şi performanţă
Aici tableta clonă de iPad mini stă foarte bine, având în vedere că are la bord printre cele mai bune chipset-uri ieftine. Procesorul quad-core RK3188 la 1,6 Ghz îşi arată muşchii în Antutu unde scoate aproape 18.000 puncte! Eu personal am obţinut 16900 rulând o singură dată programul 17417 puncte, şi cu toate că nu prea mă încântă testele sintetice, sunt şi astea un punct bun de referinţă. Prin comparaţie, chipsetul Mediatek ce sta la baza tabletelor quad-core „româneşti” este tactat la 1-1,2 Ghz şi scoate cam 11-12.000 puncte în Antutu.

Ecranul IPS de 7,9 inch cu rezoluţia 1024x768 are o luminozitate foarte mare, culori foarte bune, vii, iar cu ajutorul senzorului de lumină amplasat sub camera frontală tableta poate face şi economie la baterie, scăzând sau crescând luminozitatea în funcţie de ambient, pentru a oferi cele mai bune condiţii de utilizare. Senzorul tactil merge fără probleme şi recunoaşte până la 5 atingeri simultane.

Interfaţă
Tableta Cube U35GT rulează Android 4.1.1 în versiune pură, fără alte briz-brizuri pe deasupra, având doar câteva aplicaţii chinezeşti instalate şi care sunt şi principala sursă de nemulţumire a mea. A durat câteva ore până să le opresc pe toate şi să le dau disable din setări şi astfel să scap de notificări de diverse chestii în chineză, aplicaţii care se instalează singure şi alte bălării.

În rest, după ce am instalat majoritatea programelor pe care le utilizez eu (inclusiv Facebook, Twitter, Youtube, etc) am constatat unele mici lag-uri în principal din cauza memoriei care ajunge să se umple foarte rapid dacă nu închizi fiecare aplicaţie după ce o foloseşti. 2 GB ar fi fost ideali, cred.

Ce e bine:
- raport preţ/performanţă foarte bun
- baterie care ţine cel puţin 5 ore (ecranul pornit)

Ce e rău:
- în stand-by ecranul se aprinde în mod aleator, şi nu i-am dat încă de capăt. Cred ca mai am o aplicaţie care trezeşte tableta din când în când, nu cred să fie un bug hardware. later edit: cu un update de firmware se rezolvă.

Concluzie:
- tableta Cube U35GT este cea mai bună tabletă la preţul de 133 dolari + 20 dolari transportul cu DHL pe care o puteam cumpăra, chiar dacă a fost riscant şi va fi dificil în cazul în care trebuie să apelez la garanţia de 12 luni în China.


  

 

 

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu